Is Rijden op LPG Nog Interessant? Een Kijkje met de Nieuwe Ford Ranger Raptor 2023!

🔥 Is Rijden op LPG Nog Interessant? Een Kijkje met de Nieuwe Ford Ranger Raptor 2024!

Bij LPG Techniek Van Meenen zijn we altijd op zoek naar manieren om slim te besparen op brandstofkosten. Vandaag zetten we de schijnwerpers op de stoere Ford Ranger Raptor 2023 en onderzoeken we de voordelen van rijden op LPG:

🔹 Benzineverbruik: 14L/100 km

🔹LPG-Verbruik: 15,30L/100 km + 0,7L benzine

🔹 Jaarlijkse Kilometers: 15.000 km

🔹 Prijs LPG: 0,734 euro/liter

🔹 Prijs Benzine 95 E10: 1,672 euro/liter

📈 Besparingsberekening:

Kosten op benzine: 3511,20 euro/jaar

Kosten op LPG: 1860,09 euro/jaar

Jaarlijkse Besparing: 1651,11 euro!

🍃 Kies voor LPG en geniet van zowel financiële voordelen als een lagere milieu-impact door verminderde CO2-uitstoot.

📞 Interesse in LPG voor uw voertuig? Neem contact op met ons voor persoonlijk advies en informatie. Tel. +32474335656 of +3293786823 of email ives@vanmeenen.com of messenger ivesvanmeenen of vraag hier een offerte.

Is het nog voordelig om op LPG te rijden?

LPG is een brandstof die steeds populairder wordt bij automobilisten. Het is een alternatief voor benzine en diesel en wordt steeds vaker gezien als een voordelige en milieuvriendelijke optie. Hier zijn enkele voordelen van LPG-installaties:

  1. Lage brandstofkosten: De belangrijkste reden waarom veel mensen overstappen op LPG is vanwege de lage brandstofkosten. LPG is over het algemeen goedkoper dan benzine en diesel en kan dus aanzienlijke besparingen opleveren op de lange termijn.
  2. Milieuvriendelijk: LPG is een schone brandstof en stoot minder schadelijke stoffen uit dan benzine en diesel. Hierdoor is het beter voor het milieu en kan het bijdragen aan een schonere lucht en een betere luchtkwaliteit.
  3. Hogere energie-efficiëntie: LPG heeft een hogere energie-efficiëntie dan benzine en diesel, wat betekent dat er meer kilometers kunnen worden afgelegd met dezelfde hoeveelheid brandstof
  4. Langere levensduur motor: LPG heeft een hogere octaanwaarde dan benzine, wat zorgt voor een betere verbranding in de motor. Hierdoor kan de motor langer meegaan en zijn er minder onderhoudskosten.
  5. Ruim beschikbaar tankstationnetwerk: Er zijn steeds meer tankstations waar LPG verkrijgbaar is, waardoor het gebruik van LPG steeds toegankelijker wordt.
  6. Voldoet aan strenge veiligheidsnormen: LPG-installaties voldoen aan strenge veiligheidsnormen en worden regelmatig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze veilig en betrouwbaar blijven.

Kortom, LPG is nog steeds een voordelige en milieuvriendelijke brandstofoptie. Het kan zorgen voor lagere brandstofkosten, een betere luchtkwaliteit en een langere levensduur van de motor. Met een steeds groter wordend netwerk van LPG-tankstations en veilige LPG-installaties, kan het de moeite waard zijn om te overwegen om over te stappen op LPG.

Vraag hier online een offerte voor een LPG installatie in uw auto.

Prijsvergelijking tussen LPG, benzine en CNG.

Berekening voor een voertuig met benzinemotor die 8 liter verbruikt op 100 km.

Om een voordeelberekening te maken voor een auto die 8 liter benzine verbruikt op 100 km, moeten we de totale brandstofkosten per 100 km berekenen voor elk van de drie brandstoffen: benzine, LPG en CNG.

Voor benzine is de prijs 1,845 euro per liter. Om de kosten per 100 km te berekenen, vermenigvuldigen we het verbruik per 100 km (8 liter) met de prijs per liter (1,845 euro):

8 liter x 1,845 euro/liter = 14,76 euro per 100 km.

Voor LPG verbruik je 15% meer dan op benzine, dus zal het verbruik per 100 km 1,15 x 8 liter = 9,2 liter zijn. De prijs van LPG is 0,7140 euro per liter. Dus de kosten per 100 km voor LPG zijn:

9,2 liter x 0,7140 euro/liter = 6,5808 euro per 100 km.

Voor CNG verbruik je 40% minder dan op benzine, dus het verbruik per 100 km is 0,6 x 8 liter = 4,8 kg. De prijs van CNG is 1,935 euro per kg. Dus de kosten per 100 km voor CNG zijn:

4,8 kg x 1,935 euro/kg = 9,288 euro per 100 km.

Dus de totale brandstofkosten per 100 km zijn:

  • Benzine: 14,76 euro
  • CNG: 9,288 euro
  • LPG: 6,5808 euro

Op basis van deze berekening is LPG de meest kosteneffectieve optie voor deze auto.

Voor de prijzen in de berekening heb ik rekening gehouden met de maximum prijzen van benzine en LPG op datum van 05.04.2023, voor CNG gebruik ik de prijs van DATS24 in Eeklo op 05.04.2023. In de berekening is er geen rekening gehouden met een gedeelte benzineverbruik tijdens het rijden op gas.

Belastingen voor LPG in Vlaanderen

Het kan raar klinken, maar er wordt voor voertuigen uitgerust met een LPG installatie eerst een korting gegeven, en daarna wordt er nog een aanvullende belasting bijgeteld.

Korting op de BIV (belasting op inverkeersstelling)

Als uw auto geheel of gedeeltelijk op LPG rijdt, krijgt u een aanzienlijke vermindering op de BIV (in sommige gevallen meer dan 50 procent korting). U kan de BIV berekenen op volgende link: https://belastingen.fenb.be/ui/public/vkb/simulatie

Bij de simulatie valt het niet direct op dat je korting krijgt door LPG, omdat alleen de netto belasting vermeld wordt (met de korting afgehouden). Om de juiste korting te kennen kan je best hetzelfde voertuig eens ingeven met de brandstof “benzine”. Zo zie je direct het verschil.

De korting is niet begrensd in bedrag, waardoor het voordeel kan oplopen tot meer dan 5000 euro. Het is dus zeker de moeite waard om dit eens uit te rekenen.

Vermindering verkeersbelasting

Voor elke personenwagen met LPG is er een vermindering van de verkeersbelasting van 107,88 euro (vanaf 01/01/2019).

Aanvullende verkeersbelasting

Voor personenwagens dient een aanvullende verkeersbelasting betaald te worden. Het bedrag wordt berekend op basis van het vermogen van de motor van uw voertuig.

Belastbaar fiscaal vermogenBedrag van de belasting
Tot 7 PK89,16 euro
Van 8 tot 13 PK148,68 euro
Meer dan 13 PK208,20 euro

Voor een kleine motor tot 7 fiscale PK zal je daardoor netto een korting hebben op de verkeersbelasting (107,88-89,16 euro). Dus bij 7 PK krijg je dus netto 18,72 euro korting. Voor een auto van 8 tot 13 PK betaal je 40,80 euro extra en voor een auto met meer dan 13 PK betaal je netto 100,32 extra.

Voor lichte vracht dient er geen extra LPG-taks betaald te worden en is er ook geen vermindering.

LPG installatie Porsche – voor welke modellen kan het?

Porsche 911

Bij een Porsche 911 zijn in principe de oudere modellen mogelijk met multipoint injectie. Er is echter alleen plaats voor een tank op de achterzetel. De achterzetel verdwijnt dus in dat geval. De nieuwere modellen (vanaf 2007) zijn met een directe injectiemotor uitgerust en kunnen niet worden uitgerust met een LPG installatie.

Porsche Cayenne

De Porsche Cayenne is het meest populair voor LPG of CNG.

Het eerste model van de Porsche Cayenne is een multipoint injectie. Voor dit model is zowel LPG als CNG mogelijk. Deze Cayenne werd gemaakt tot 2007.

Van het nieuwere model zijn onderstaande motorisaties mogelijk. Let op, het dient te gaan om dezelfde motor. Bij twijfel contacteert u ons best vooraf, vooraleer de auto aan te kopen.

Andere modellen

Voor andere modellen zoals de Porsche Panamera, Porsche Macan, Porsche Cayman…

Gaat het om een ouder model gemaakt voor 2007, dan is het meestal wel mogelijk om de motor om te bouwen maar we moeten bekijken of er plaats is voor de LPG tank.

Gaat het om nieuwere modellen met directe injectie, hoe ermee rekening dat alleen de motorisaties zoals in de lijst van de Porsche Cayenne (hierboven) omgebouwd kunnen worden naar LPG. Andere motorisaties met een directe injectiemotor zijn dus niet mogelijk. Daarnaast dient ook bekeken te worden of er plaats is voor de LPG tank. Vaak zal dit

LPG als alternatief voor diesel?

Automobilisten die relatief veel kilometers afleggen, zullen zich bij de aanschaf van een andere auto afvragen of ze voor LPG of diesel zullen kiezen. Hierbij spelen zaken als de (kilometer)prijs en de prestaties een belangrijke rol. Maar ook de vervuiling van ons milieu is een belangrijke overweging bij de keuze tussen verschillende brandstoffen.

Kosten

Het omslagpunt van LPG ten opzichte van benzine ligt in de meeste gevallen aanzienlijk lager dan bij diesel ten opzichte van benzine. Bovendien lopen de besparingen van LPG in de meeste gevallen hoger op. De aanschafprijs van een auto met een LPG installatie ligt ook lager dan de prijs van de vergelijkbare dieseluitvoering. Onder vergelijkbaar verstaan we hier: een LPG- en een dieselmotor die vergelijkbare prestaties leveren.

‘Zuiniger’ is niet altijd ‘goedkoper’

Het is een feit dat een dieselmotor minder brandstof verbruikt dan een motor die op LPG loopt. Dit komt doordat een liter dieselolie van alle soorten brandstof de meeste energie bevat. Het hogere verbruik van LPG wordt echter meer dan goedgemaakt door de aanzienlijk lagere brandstofprijs van LPG!

Prestaties en milieu

De tijd dat diesels echt langzaam waren, ligt achter ons. Moderne dieselmotoren leveren meer vermogen dan we gewend waren, ze zijn ook stiller en vervuilen minder dan in het verleden. Ook de modernste diesels leveren echter nog steeds minder vermogen per liter cilinderinhoud dan motoren op LPG. Dit betekent in de praktijk dat u, voor dezelfde prestaties als een LPG-motor, een dieselmotor moet hebben die een veel grotere cilinderinhoud heeft. Een dieselmotor met dezelfde cilinderinhoud als een LPG-motor, levert mindere prestaties. Wat betreft uitlaatgassen: LPG is nog altijd de minst vervuilende brandstof!

Andere verschillen

In een dieselauto hoeft geen aparte tank te worden ingebouwd. Dankzij de moderne inbouwtechnieken van LPG installaties, zoals de ringtank in de uitsparing voor het reservewiel en onderbouw, is echter het minpunt dat rijden op LPG veel bagageruimte kost verleden tijd! Voor ieder model personenwagen dat op de markt komt, bestaat een keuze uit meerdere benzinemotoren. Het aanbod voor wat betreft dieselmotoren is een stuk kleiner. Sommige auto’s worden zelfs helemaal niet met een dieselmotor geleverd. Ook speciale uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld coupé’s, cabrio’s, of modellen met een automatische versnellingsbak, zijn vaak niet met dieselmotor verkrijgbaar. Wie kiest voor LPG, heeft dus een grotere keuze uit het modellenaanbod.

Kan ik ook in het buitenland LPG tanken?

LPG in het buitenland is sterk in opkomst. In de meeste landen van Europa is LPG voldoende beschikbaar. Mocht u in het buitenland niet tijdig een LPG-tankstation kunnen bereiken, dan is er niets aan de hand. Een auto op LPG kan immers ook zonder problemen op benzine rijden!

Met de handige app van Landi Renzo vindt u gemakkelijk een LPG-tankstation in uw buurt. Voor LPG tankstations in België en Frankrijk kan ik je de website carbu.com aanraden. Hier kan je ook de prijzen raadplegen van de verschillende LPG tankstations.

Kaart met het aantal LPG tankstations in Europa. Klik op de foto voor een grote kaart. Bron: https://www.liquidgaseurope.eu/

Vergeet de vulnippels niet!

Denkt u er wel om dat u bij een tocht naar het buitenland vulverloopnippels meeneemt! Er zijn 4 verschillende vulaansluitingen in Europa, deze verschillen van land tot land.

Zuivere propaan tanken

LPG is een mengsel van propaan en butaan. Het kookpunt van butaan ( of het punt waarop vloeistof wordt omgezet naar gas) ligt rond het vriespunt. Voor een motorhome of luchtbalon is butaan niet bruikbaar bij koudere temperaturen. Voor een auto vormt dit geen probleem omdat het gas in vloeistof wordt afgenomen.

Bij volgende tankstations kan je zuiver propaan tanken:

NaamPlaatsTelefoonnr.
De Schepper‘t Zand, NL-4576 Koewacht31(0)11/436.17.02
Van De PutteAmbachtstraat 7, 9900 Eeklo09/377.01.86
op afspraak*
PractigasBerkendreef 9, 3910 Neerpelt011/64.10.61
www.practigas.be
Motorhomes KoningsSander De Vosstraat 141, 2500 Lier03/482.38.67 of 03/422.55.04 
Uitsluitend op vrijdag tussen 13u-17u*
MultigasIndustripark 25 A, 3300 Tienen016/81.04.75
MacogasStokstraat 30, 9770 Kruishoutem09/383.65.15
Mochten bepaalde adressen niet meer kloppen, graag een seintje aan ives@vanmeenen.com.

Indien u op wintersport gaat of naar koudere bestemmingen is het nuttig om ter plaatse LPG te tanken voor uw mobilhome, caravan of camper. In Noorwegen tank je het ganse jaar door uit 100% zuivere propaan. Ga je daarentegen naar Zuiderse bestemmingen zoals Spanje, dan zal het aandeel butaan hoger zijn in het mengsel van LPG.

Verlies ik plaats in mijn koffer met LPG?

De tijd dat een LPG-tank veel bagageruimte kostte, ligt ver achter ons. Voor veel auto’s zijn nu moderne ruimtebesparende ringtanks verkrijgbaar. Deze ringtank wordt gemonteerd in de kuip van het reservewiel. Het reservewiel zelf kan (bijvoorbeeld in een stationcar) staand tegen de zijwand van de bagageruimte worden gemonteerd. Als de auto is uitgerust met een klein reservewiel (thuiskomertje) dan kan dit vaak op de ringtank worden gemonteerd, of bijvoorbeeld tegen de achterwand op de achterbank. U kunt echter ook het reservewiel weglaten. In dat geval wapent u zich tegen een lekke band met een speciale spuitbus (zie verder), waarmee een lekke band tijdelijk wordt gedicht. U kunt daarmee doorrijden met lagere snelheid, tot u de gelegenheid hebt om de band te laten vervangen. Andere ruimtebesparende mogelijkheden van inbouw zijn onderbouwtanks.

Een reserviel in de wagen is wettelijk niet verplicht.

Ringtank
De ringtank is een ronde tank die op de plek van het reservewiel wordt gemonteerd, in de auto in de kuip van het reservewiel of onder de auto. Hierdoor is hij niet zichtbaar en, heel belangrijk, neemt hij geen bagageruimte in beslag. Als u op vakantie gaat, kunt u dus gewoon al uw koffers meenemen. Voor uw reserveband zijn twee oplossingen mogelijk:

1. De band kan worden hersteld door een speciale spuitbus waarmee de lekke band tijdelijk gedicht wordt. Net als bij een thuisbrengertje kunt u dan met een lagere snelheid doorrijden tot u de gelegenheid hebt om de band te (laten) vervangen of te herstellen.

2. In een aantal gevallen kan een ‘thuiskomertje’ op de ringtank bevestigd worden of via een beugel onder de auto worden gehangen. U rijdt dan dus op LPG én heeft altijd een reservewiel bij u!