LPG-installateur Van Meenen

LPG Techniek Van Meenen bvba

LPG - CNG voor Auto's - Campers - Heftrucks - Generatoren - Boten - Karts - Scooters - Ovens
Invoerder van: Bigas, GFI Control Systems, IMPCO, LIMA, GZWM

Opel Combo met aardgas

DHL BREIDT VLOOT UIT MET 5 AARDGASVOERTUIGEN

04-02-2008

Diegem, 4 maart 2008 - Als eerste onderneming in de industrie zet DHL grootschalig aardgasvoertuigen in voor de distributie van pakketten. Op 4 maart zijn vijf Opels Combo in de regio Antwerpen in gebruik genomen die op aardgas rijden. Deze milieuvriendelijke voertuigen stoten veel minder CO2 uit, produceren een minimum aan roetstoffen en maken minder lawaai dan gewone voertuigen. De ingebruikname van aardgasvoertuigen en alternatieve brandstoffen past binnen de strategie van DHL om duurzaam en milieubewust te ondernemen.

In het project wordt nauw samengewerkt met aardgasleverancier Electrabel, General Motors als leverancier van de Opels en de Karel de Grote Hogeschool en de Rijksuniversiteit Gent voor de techniek. Ook Nv Hydrothane en NV Pumpservice hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het project.

Drie doelen
Met de inzet van aardgaswagens wordt de leefbaarheid op lokaal niveau verbeterd doordat met aardgas zo goed als geen uitstoot van roet en andere giftige stoffen plaats vindt en er ook minder lawaai geproduceerd wordt.
Door de verminderde CO2 uitstoot van aardgasmotoren wordt bovendien een bijdrage geleverd aan de beteugeling van het broeikaseffect. De kennisvermeerdering tenslotte die met dit project wordt opgedaan moet leiden tot een zeer fundamentele inzet van uiteindelijk geheel schone brandstoffen zoals waterstof.

Samenwerking met studiecentra
DHL werkt nauw samen met de Rijksuniversiteit Gent en de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke brandstoffen. De huidige aardgaswagens zijn eigenlijk hybrides, die ook op benzine kunnen rijden. In een volgende fase wordt bio-methaan bijgemengd, dat wordt gewonnen uit bijvoorbeeld afval. Vervolgens komen er motoren op bio-methaan waar je waterstof aan kunt toevoegen. De uiteindelijk meest schone verbrandingsmotor zal zoals het zich nu laat aanzien lopen op zuivere waterstof.

Samenwerking met General Motors
De Opels worden geleverd en onderhouden door General Motors in Antwerpen, via garage GMan. De Opel Combo CNG (Compressed Natural Gas) heeft een vermogen van 69 kw (94 pk). Met volle tanks (4 tanks, totaal 21kg inhoud) kan 380 kilometer worden afgelegd. Het verbruik bedraagt 4,9kg /100km). De installatie gaat niet ten koste van passagiers- en bagageruimte (3200 liter). De CNG modellen van Opel hebben ook een reservetank voor benzine (14 liter) waarmee nog eens 160 kilometer kan worden afgelegd, om daarmee de wagen bruikbaar te maken in het dagelijkse verkeer waar nog niet overal gastankstations te vinden zijn.

De Opel motor is ontwikkeld om op aardgas, biogas of een mengsel van beide te draaien.
De krachtbron beschikt over speciale zuigers, kleppen en losse klepzittingen en twee afzonderlijke injectorrijen voor aardgas en benzine. Het motormanagementsysteem werd verder geoptimaliseerd. De Combo CNG haalt een topsnelheid van 165 km/u en sprint in 15 seconden van 0 naar 100 km/u.

Samenwerking met Electrabel
Als eerste industriële onderneming kan DHL gebruik maken van het ultramoderne aardgastankstation van Electrabel in Antwerpen.
Het risico op brand in de aardgasmodellen ligt niet hoger dan normaal. De tanks zijn veel sterker dan diesel of benzine tanks. Als er zich toch een lek zou voordoen vervliegt het gas onmiddellijk, dit in tegenstelling tot benzine of diesel. Aardgas wordt in autotanks opgeslagen onder 200bar. Dit is minder dan bvb de 300- tot 400 bar druk in zuurstofflessen van een duiker of een brandweerman.

Lancering in Antwerpen: niet toevallig
Het Antwerpse stadsbestuur heeft al een voortrekkersrol als het gaat om alternatieve brandstoffen en heeft aangegeven dat te willen blijven doen in de toekomst. De geplande ontwikkeling van "Petroleum-Zuid" tot een modern hoogtechnologisch en duurzaam bedrijventerrein is hier een voorbeeld van. Uitgangspunt daarbij is het efficiënter organiseren van het goederenvervoer in een stedelijk gebied.

DHL en duurzaam ondernemen DHL beschikt over veel service centers dicht bij de klanten. Alleen al de Express divisie beschikt over 16 locaties in België. Hiermee drukt DHL de aanloopkilometers en aanlooptijden en dus kosten en het verbruik van brandstof.
Door deze 16 service centers, geografisch over het land verdeeld, kunnen de werknemers ook hun woon/werk kilometers beperken. In elk service center zijn douches aanwezig. Met de fiets komen is zo perfect mogelijk. In sommige service centers staan fietsen ter beschikking. Carpoolen wordt ondermeer door communicatiesysteem en carpoolparkings aangemoedigd.
Het energieverbruik van elk individueel service center en elk individueel voertuig (diesel en gas) wordt constant opgevolgd en maandelijks geëvalueerd. Alle afval wordt gescheiden ingezameld, waarbij de hoeveelheid restafval wordt gemeten en periodiek geëvalueerd.
De verschillende afdelingen van DHL werken nauw samen waardoor vrachtwagens optimaal kunnen beladen worden en halfvolle- of lege ritten uitgespaard. We maken gebruik van een moderne vloot voertuigen die uitgerust zijn met de modernste motoren. DHL maakt gebruik van Route Productivity Management (RPM). Door dit route managementsysteem kunnen wisselende volumes opgevangen worden zonder dat overbodige kilometers gereden worden.
Alle DHL-chauffeurs hebben cursussen defensief rijden gevolgd, hetgeen momenteel wordt uitgebreid met een cursus "eco-rijden".
Afstandwerken wordt gestimuleerd, evenals telefonisch vergaderen. De IT-infrastructuur is daarvoor aanwezig. Noodzakelijke vergaderingen kunnen plaatsvinden op een van de 16 service centers buiten de drukke stadscentra.
In internationaal verband wordt samengewerkt in het Wereldwijde Innovation Centre van DHL, gevestigd in Duitsland. Met technologie partners wordt hier voortdurend gewerkt aan innovaties, ook op het vlak van alternatieve brandstoffen en emissie reductie projecten. Samen met marketingexperts wordt bovendien gewerkt aan milieuvriendelijke producten, zoals gegarandeerde CO2 neutrale zendingen of producten gekoppeld aan emissie reductie- en compensatieprojecten.

 


LPG Techniek Van Meenen bvba
| Peperstraat 1 | 9900 Eeklo | Belgium
Tel +32(0)9 378 68 23 | Ives: 0474335656 | Kristof: 0475815037 | Fax +32(0)9 378 38 60 | vanmeenen@vanmeenen.com


LPG Techniek Van Meenen bvba - Copyright © 2007 - Alle rechten voorbehouden. LPG Techniek Van Meenen bvba kan op geen enkele manier verantwoordelijk worden gesteld voor onjuistheden in deze website. Het is desondanks wel de bedoeling om deze website zo accuraat mogelijk te houden. Indien u opmerkingen heeft, aarzel niet en stuur een mailtje naar de webmaster Ives Van Meenen: ives@vanmeenen.com. Op al onze verkopen zijn onze algemene verkoopsvoorwaarden van toepassing.